Dry Needling

Dry NeedlingWat is ‘dry needling’?
Dry needling is methode om triggerpoints te behandelen. Het is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggepoint wordt geprikt. Zo’n triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Deze klachten kunnen direct bij het triggerpoint of op enige afstand worden gevoeld. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van ‘dry needling’.

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?
Hoewel er gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaaldjes, zijn er toch grote verschillen tussen acupunctuur en dry neelding. Er wordt niet geprikt op vaste plekken in het lichaam, maar in vooraf opgezochte triggerpoints in spieren. Bij dry needling worden de triggerpoint een voor een aangepakt, er zitten dus nooit meerdere naalden tegelijk in het lichaam. In tegenstelling tot de meeste acupunctuurstromingen is dry needling geheel gebaseerd op Westerse medische principes en onderzoek.

Welke aandoeningen kunnen behandeld worden met dry needling?
Alle pijnproblemen waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan:
• rug- en schouderpijn
• armpijn (tenniselleboog, golferselleboog)
• carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten)
• spanningshoofdpijn
• kaak- en kiespijn
• oorpijn
• (uitstralende) beenpijnen en krampen
• achillespeesklachten
• jumpers knee
• shin splints (mediaal tibiaal stress syndroom)

Uiteraard wordt voor de behandeling eerst onderzocht of de klachten wel worden veroorzaakt door triggerpoints.

Hoe voelt het?
De meeste patiënten voelen het inzetten van de naald niet. Bij het aanprikken van het triggerpoint kan zoals gezegd een twitch respons optreden, wat een zeer kort onaangenaam gevoel geeft. Sommige patiënten omschrijven dit als een elektrisch schokje, anderen als een kramperig gevoel. Dit kan per triggerpoint enkele keren per behandeling optreden. Als er geen twitch responses meer volgen is het therapeutisch effect bereikt
Welke bij-effecten kan ik verwachten na een dry needling behandeling?
De meeste patiënten hebben het gevoel van een zeurderige of blauwe plek, meestal op de plek waar geprikt is of op de plek waar de oorspronkelijke pijnklacht was. Dit duurt normaal gesproken enkele uren tot 2 dagen.

Wat moet ik zelf doen na de behandeling?
Dit is afhankelijk van de hoeveelheid napijn en de individuele respons op de behandeling. Warmte en rustige rekoefeningen worden meestal aanbevolen, en soms het aanpassen van bepaalde activiteiten.

Hoe lang duurt het voor mijn klachten verminderen?
Hoewel de pijnklachten soms al na de eerste keer sterk kunnen verminderen, duurt het meestal meerdere behandelingen voor een blijvend positief effect wordt waargenomen. Er zijn grote individuele variaties, maar hoe langer de klacht al ervaren wordt, hoe hardnekkiger deze vaak is.

Wanneer wordt gekozen voor dry needling als behandeling?
Bij de behandeling van pijnklachten is dry needling vaak de aangewezen techniek. Als de cyclus van pijn en verhardingen is doorbroken, kunnen andere behandelvormen gebruikt worden. Na of naast dry needling wordt veelvuldig functionele training toegepast.